21. Yüzyıl İçin 21 Ders

21. Yüzyıl İçin 21 Ders

Yuval Noah Harari bir tarih profesörü olarak geçmişteki olaylara bakıp, günümüzdeki olayları ve şeyleri analiz ederek gelecekle ilgili öngörülerde bulunuyor. Kitap bu yönüyle yarı öznel düşüncelere dayanarak yazılmış diyebilirim. Harari insan ve toplumla ilintili olan neredeyse bir çok konudan bahsetmiş. Bilgi yüklü bir kitap olduğu için farklı türde bir kitapla eşzamanlı okuma yaptım. Gelecek gerçekten heyecan verici. Kitabın içeriğinden bahsetmek istiyorum.

İnsanların her zaman ister ideolojik, ister dini olsun anlatılarla arası iyi olmuştur. Çünkü insan kendini büyük resmin parçası görerek, aidiyet duygusu hisseder. Toplumları bir arada tutan aynı anlatıya inanmalarıdır.

Önceden çoğu ülkede yaşanan olaylardan haberimiz olmuyordu. Ama artık küresel bir dünyada yaşıyoruz söz gelimi Rusya’da rüzgar esse Türkiye’de yaprak kıpırdar. Savaş endüstrisi diye bir gerçek var, artık savaşlar cephede topla tüfekle değil, nükleer silahla gerçekleştiriliyor ve nükleer silahın yarattığı tahribat bir ülkeyi yok edebilecek kadar fazla. Nükleer savaş da dahil, ekolojik çöküş ve teknolojik sıçrama gibi tüm dünyayı etkileyen olaylarla ilgili acilen küresel bir cevap bulmamız gerekiyor.

Çoğu insanın ilgisini çekmeyen yapay zeka ve biyoteknolojiyle ilgili konular, bilimkurgu filmleriyle insanların anlamak isteyebileceği formatta aktarılabilir. Burada senarist ve yönetmenlere iş düşüyor.

Milliyetçilerin benimsemesi gereken düşünce “Milletim eşsiz bir millet, üstün değil” düşüncesi olmalı. Bir yanda da mülteci sorunu diye bir gerçek var ve tam da burada, bir devlet ülkenin çıkarlarını ve vatandaşlarının güvenliğini mi gözetmeli, yoksa her insanın hayatta kalma hakkı vardır diyerek vatandaşının ödediği vergilerle mültecilere sahip mi çıkmalı?

Dünyada yüzyıllardır değişim var ama bu değişim daha önce hiç bu kadar radikal ve hızlı olmamıştı. Yapay zeka algoritmaları, birçok mesleği boşa çıkarabilir. İnsan bu değişime ne kadar çabuk adapte olursa, o kadar başarılı olur.

92 Okunma

3 thoughts on “21

  1. İlk yorum! 🙂 Web siten hayırlı olsun. Yazılarını merakla takip ediyorum.

  2. Yapay zeka işsiz bırakacak söylemi tehlikeli gözüksede hayatımızı kolaylaştıracak. Eğer dengesiz bir nüfus artışı olursa birçok işsizlik sorunu oluşacak ama eğer denge korunursa dengeli bir ekonomi olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.